هزاران نفر هر سال برای تحصیل در خارج از کشور به اروپا میروند. آیا شما هم میخواهید جزء این افراد باشید؟ تحصیل در اروپا مزایای زیادی برای شما بههمراه دارد. آموزش با کیفیت بالا و مقرونبهصرفه، تعادل بین کار و زندگی، کسب تجریه عالی تنها چند مورد از مزیتهای تحصیل در کشور های اروپایی است. اما چگونه میتوان در اروپا تحصیل را شروع کرد؟ اپلای به کشورهای اروپایی شرایط خاصی دارد که باید ابتدا آنها را بدانید؛ سپس بر اساس برنامه خودتان را برای رسیدن به هدفتان بچینید.
اگر شما هم به دنبال تحصیل در قاره سبز هستید، باید خیلی زود تحقیقات خودتان را تا آغاز کنید. ما در سبزینه این مسیر را برای شما راحتتر کردهایم. در این مقاله هر آنچه که برای تحصیل در اروپا نیاز دارید، آماده شده است. پس تا آخر را حتما مطالعه کنید؛ چراکه نکات بسیار مفیدی آورده شده است.
مزایا و ویژگی های مثبت تحصیل در اروپا کدامند؟
اروپا یکی از هیجانانگیزترین قارههای جهان برای تحصیل است. بسیاری از کشورهای اروپایی فرصتهای عالی برای زندگی، مسافرت و کار ارائه میدهند. برای دانشجویان، اروپا میتواند مقصد بسیار جذابی باشد، چراکه اروپا بهعنوان یک مرکز برتر دانشگاهی شهرت دارد. در اینجا ده دلیل اصلی ما برای بررسی تحصیل در قاره اروپا آورده شده است:
- در بهترین دانشگاه ها درس بخوانید
اگر به دنبال یک دانشگاه عالی یا موسسه آموزشی عالی هستید، اروپا با بیش از 50 کشور در این قاره، مجموعهای از انتخابها را روبهرو شما قرار میدهد.
- کیفیت آموزش بسیار بالا است
بسیاری از کشورهای اروپایی مانند آلمان، فرانسه و بریتانیا پیشروان جهانی در ارائه آموزش باکیفیت هستند. حتی اگر شما نتوانید به کالجهای برتر راه پیدا کنید، باز هم آموزش عالی دریافت خواهید کرد. اروپا یکی از پیشتازان انقلاب صنعتی است؛ بنابراین، اکثر کشورهای اروپایی به زیرساختهای آموزشی عالی خودشان افتخار میکنند. طبق شاخص رقابتپذیری جهانی، از هر ده کشور، شش کشور متعلق به اروپا هستند. بر اساس این رتبهبندی فنلاند در جایگاه دوم قرار دارد. همچنین سایر کشورهای اروپایی مانند هلند، سوئیس، دانمارک، نروژ، آلمان در این رتبهبندی قرار دارند.
- کورسها و تخصصی زیادی ارائه می شود
کالجها و دانشگاههای زیادی در دنیا دورهها و همچنین تخصصهایی که در اروپا ارائه میشوند، ارائه نمیدهند. در کشورهای اروپایی از مهندسی و پزشکی گرفته تا موسیقی و هنر، همه تخصصها ارائه میشود. پس میتوان گفت که در اروپا هر دوره و کورسی بخواهید وجود دارد.
- فرصتهای شغلی بی شماری وجود دارد
کشورهای اروپایی به دانشجویان بینالمللی اجازه میدهند در حین تحصیل بهصورت پارهوقت کار کنند. اما دانشجویان باید برخی از شرایط را رعایت کنند. با توجه به رونق اقتصاد در اروپا، معمولا کمبود کار وجود ندارد، بدین معنی که دانشجویان میتوانند چندین شغل با درآمد خوب پیدا کنند که حتی میتواند به آنها کمک کند تا بخشی از هزینههای تحصیل خودشان را تامین کنند. برخی از کشورهای اروپایی ویزای کار بعد از تحصیل (PSW) را پس از اتمام تحصیل به دانشجویان ارائه میدهند.
پس تحصیل در اروپا، شانس شما را برای داشتن یک شغل عالی را افزایش میدهد. حتی با داشتن مدرک از اروپا پیدا کردن کار در کشور اتحادیه اروپا برای شما آسانتر میشود. همچنین اگر به دنبال کار در ایران هستید، تجربیات بینالمللی میتواند ارزش رزومه شما را بالا ببرد. حتی اگر قصد مهاجرت به اروپا را دارید، اولین قدم، تحصیل است.
- آموزش ها مقرون به صرفه است
هزینه تحصیل در اروپا در مقایسه با کشورهایی مانند ایالات متحده، استرالیا، کانادا و سایر کشورها کمتر است. حتی در برخی از کشورهای اروپایی، هیچ شهریهای وجود ندارد. همچنین، دانشجویان میتوانند در حین تحصیل از پردیسهای دانشگاهی اروپا، بورسیه دریافت کنند و حتی سایر گزینههای حمایت مالی را بررسی کنند.
- می توانید چند زبان مختلف یاد بگیرید
اگرچه در اروپا میتوانید انگلیسی صحبت کنید؛ اما فرصت یادگیری بیش از 20 زبان از جمله فرانسوی، ایتالیایی، آلمانی، اسپانیایی و لهستانی هم دارید. همانطور که یک زبان جدید یاد میگیرید، در معرض فرهنگ جدیدی قرار میگیرید که ذهن شما را به روی دنیای جدیدی باز میکند. همچنین با یادگیری زبانهای جدید توانایی استخدام خودتان را بالا میبرید.
- فرصت های سفر زیادی وجود دارد
تحقیقات نشان میدهد که هر چه بیشتر سفر کنید، خلاقیت شما هم بیشتر میشود. بسیاری از کشورهای اروپایی ویزای دانشجویی را ارائه میدهند که سفر را برای آنها بدون دردسر میکند. همچنین، اکثر کشورهای اروپایی از یک ارز واحد (یورو) استفاده میکنند که باعث میشود دانشجویان راحتتر بگردند.
- تجربه عالی کسب میکنید
برخی از مهمترین رویدادهای جهان، در اروپا رخ داده است. پیدایش چندین ایده، مفهوم و نظریه در این قاره آغاز شد. اروپا راهنمایی عالی در صنعت، سیاست، امور مالی، فلسفه، مد، ادبیات، هنر، اقتصاد، جامعهشناسی و مردمشناسی است. چندین شهر اروپایی مانند لندن، پاریس، ادینبورگ، برلین، کپنهاگ، آمستردام، وین و پراگ به معماری کلاس جهانی و پیشینه تاریخی جذاب خود افتخار میکنند و تحصیل در این شهرها را به یک تجربه یادگیری به یاد ماندنی تبدیل خواهد شد.
همچنین برخی از قدیمیترین دانشگاههای جهان متعلق به اروپا هستند. دانشگاه بولونیا (1088)، دانشگاه آکسفورد، (1096-1167)، دانشگاه سالامانکا (1134)، دانشگاه پاریس (1160-1250) و دانشگاه کمبریج (1209) چند مورد از قدیمیترین دانشگاههای جهان هستند که در اروپا قرار دارند.
- به شبکه سازی شما کمک میکند
تحصیل در دانشگاههای اروپایی علاوه بر آموزش باکیفیت، از نظر فرصتهای شغلی بهتر، یک شبکه حرفهای و قوی را برای شما به همراه دارد. دانشگاههای اروپایی امکانات مدرن، فناوری پیشرفته و دورههای آموزشی صنعت محور را به دانشجویان خود ارائه کنند. همچنین میتوانید به کتابخانههای جامع آنها که مجموعه وسیعی از کتابها را در خود جای دادهاند، دسترسی داشته باشید. اروپا مرکز نوآوری و توسعه نرمافزار است. برخی از مشهورترین شرکتهای فناوری در سراسر جهان مانند اسکایپ، اسپاتیفای، تریواگو، سوپرسل و ... در اروپا شروع به کار کردند. این ویژگیها شانس شما را برای شروع کار با سازمانهای مشهور افزایش میدهد.
بهترین کشور ها برای تحصیل در اروپا کدامند؟
اروپا دانشگاههای زیادی برای علاقهمندان به تحصیل دارد که میخواهند تحصیلات مقرونبهصرفه و در عین حال باکیفیت را تجربه کنند. پس در این بخش اجازه دهید بهترین کشورها را برای ادامه تحصیل در این قاره سبز معرفی کنیم:
آلمان
آلمان بهترین مقصد تحصیلی برای دانشجویانی است که قصد ادامه تحصیل دارند. از آنجاییکه آلمان با 11 کشور مرز مشترک دارد، مرکز بسیاری از فعالیتهاست. آلمان بزرگترین اقتصاد اروپا را دارد؛ بنابراین فرصتهایی را برای دانشجویان فراهم میکند تا اهداف شغلی خود را همزمان با تحصیل در قدیمیترین و شناختهشدهترین دانشگاههای جهان محقق کنند. محبوبیت فزاینده آلمان تا حدی به دلیل افزایش تعداد کورسهای ارائهشده به زبان انگلیسی است. یکی دیگر از مزیتهای تحصیل در آلمان این است که دانشگاههای دولتی شهریه دریافت نمیکنند.
سوئیس
دانشجویانی که میخواهند در بخش بانکداری یا مالی فعالیت کنند، سوئیس را برای تحصیلات عالی خود انتخاب میکنند. این کشور بهدلیل داشتن یکی از پیچیدهترین و پیشرفتهترین اقتصادها در سطح جهانی محبوبیت دارد. سوئیس نه تنها سرزمین بلندترین قلههای کوه اروپا است؛ بلکه بهدلیل فرصتهای تحقیقاتی نوآورانه از شهرت زیادی برخوردار است.
انگلستان
کشوری که دارای کالجهایی مانند کمبریج، آکسفورد است، قطعا بهترین آموزش عالی را دارد. اسکاتلند، ولز، انگلستان و ایرلند شمالی هر ساله دانشجویان بینالمللی زیادی را جذب میکنند. اگر قصد تحصیل در انگلستان را دارید، تعداد رشته زیادی برای انتخاب دارید. همچنین لندن دارای جامعه بزرگ دانشجویان بینالمللی است و فرصتی برای ملاقات با افراد با فرهنگها و پیشینههای مختلف را فراهم میکند.
هلند
هلند هر ساله میزبان چندین دانشجوی بینالمللی است که در بیش از 2000 برنامه دانشگاهی به زبان انگلیسی تحصیل میکنند. در این کشور به تدریس دانشجومحور و برنامه درسی مبتنی بر نوآوری تاکید زیادی وجود دارد که این موضوع به متخصصشدن دانشجویان کمک میکند. هلند با سایر کشورها متفاوت است؛ چراکه دولت هلند تمایل به حفظ استعدادهای بینالمللی است. این سیاست به دانشجویان اجازه میدهد تا یک سال پس از فارغ التحصیلی در آن کشور بمانند.
فرانسه
فرانسه در فهرست بهترین کشورهای اروپایی برای دانشجویان بینالمللی جایگاه پنجم را دارد. حدود 3500 موسسه آموزش عالی و دانشگاه دولتی، بخشی از سیستم آموزشی کشور را تشکیل میدهند. هزینههای تحصیل در فرانسه جزئی است؛ چراکه دولت یارانه تحصیلی را پرداخت میکند.
اسپانیا
تحصیل در اسپانیا در مقایسه با ایالات متحده و انگلستان بسیار مقرونبهصرفه است و دانشجویان میتوانند هزینههای زندگی خود را در این کشور بودجهبندی کنند. اسپانیا همراه با همسایگان خود پرتغال و فرانسه یکی از کشورهایی است که بیشتر دانشجویان بینالمللی را جذب میکند. همچنین یکی از مقاصد برتر برای سفر در سراسر جهان است.
سوئد
سوئد از نظر آموزش عالی در بین کشورهای اسکاندیناوی جایگاه برتر را دارد. این کشور دارای موسسات آموزشی مانند دانشگاه بوراس و دانشگاه لینائوس است که آموزش خلاق و پیشرفتهای را ارائه میدهند. تحصیل در سوئد و گرفتن مدرک تحصیلی از آن کشور، فرصتهای هیجانانگیزی بهویژه در فناوری را در اختیار دانشحویان قرار میدهد؛ چراکه این کشور بهعنوان مرکز نوآوری معرفی میشود.
ایتالیا
ایتالیا در بین بهترین کشورهای اروپایی برای دانشجویان بینالمللی رتبه دهم را دارد؛ چراکه دانشگاههای این کشور از نظر تحصیلات باکیفیت محبوب هستند. رشتههای هنر، تاریخ جهان و معماری برخی از رشتههای مورد علاقه به حساب میآیند. برای تحصیل در ایتالیا دانشگاههایی مانند دانشگاه پاویا، دانشگاه سیهنا و پلیتکنیک تورینو را به دلیل امکانات آموزشی عالی و فرصتهای ارتباطی در نظر داشته باشید.
اتریش
تحصیل در اتریش کاملا مقرونبهصرفه برای دانشجویان خارجی است. اتریش دارای چندین دانشگاه مطرح است که در رتبه جهانی بالایی دارند. از جمله این دانشگاه میتوان به دانشگاه وین (قدیمیترین و مشهورترین دانشگاه کشور)، دانشگاه اینسبروک، دانشگاه گراتس، دانشگاه سالزبورگ یا دانشگاه یوهانس کپلر لینز اشاره کرد.
مجارستان
مجارستان سرمایهگذاری زیادی روی آموزش عالی میکند و اتفاقا نتایج خوبی هم از این کار گرفته است. تعداد زیادی از دانشجویان بینالمللی، مجارستان را برای تحصیل در مقطع لیسانس یا فوق لیسانس انتخاب میکنند؛ چراکه تحصیل در مجارستان شهریه کمی دارد. البته این همه ماجرا نیست؛ چون دانشگاههای این کشور سابقه طولانی در ارائه آموزش با کیفیت دارند. پس با انتخاب این کشور برای تحصیل، تجربه باارزش به دست میآورید.
نروژ
تحصیل در نروژ یک تجربه دانشجویی منحصربهفرد خواهد بود. مؤسسات آموزش عالی این کشور از درخواستهای ارسال شده توسط دانشجویان واجد شرایط از سراسر جهان استقبال میکنند. اولویت مهم در سیستم آموزشی نروژ، بینالمللی شدن است. دانشگاهها و کالجهای دانشگاهی این کشور بهطور مداوم ورود دانشجویان بینالمللی را آسان میکنند.
لیتوانی
لیتوانی محل تلاقی اروپای غربی و شرقی است. علیرغم تاریخچه پیچیدهاش، فرهنگ منحصربهفردی ایجاد کرده است که هم احترام عمیق به سنتها و هم میل شدید به یادگیری و نوآوری را در بر میگیرد. هزینههای زندگی در لیتوانی کمتر از کشورهای غربی است؛ بههمین دلیل تحصیل در لیتوانی برای دانشجویان بینالمللی ایدهآل خواهد بود.
اوکراین
آموزش عالی در اوکراین سابقهای طولانی دارد. این کشور زیرساختهای آموزشی، علمی و اجتماعی توسعهیافتهای را فراهم میکند و آماده ارائه فرصتهای برابر به دانشجویان بینالمللی جهت تحصیل در اوکراین است. دورههای مختلفی جهت تحصیل در اوکراین وجود دارد.
برترین دانشگاه های اروپا کدامند؟
رتبهبندیهای متعددی وجود دارد که کیفیت دانشگاهها را با توجه به عوامل مختلف اندازهگیری میکند. یکی از شناختهشدهترین آنها، رتبهبندی کیو اس (QS) است که هر ساله رتبهبندی خود را با توجه به شش معیار مختلف از جمله شهرت علمی، یا کیفیت تدریس و ... به روز میکند. اگر قصد دارید در برترین دانشگاههای اروپا تحصیل کنید، در زیر میتوانید بهترین دانشگاههای سال 2023 اروپا را بر اساس رتبهبندی QS مشاهده کنید:
- دانشگاه آکسفورد انگلستان
- دانشگاه کمبریج انگلستان
- کالج دانشگاهی لندن انگلستان
- امپریال کالج لندن انگلستان
- دانشگاه صنعتی زوریخ
- کینگز کالج لندن انگلستان
- دانشگاه ادینبورگ انگلستان
- دانشگاه آمستردام هلند
- دانشگاه کپنهاگ دانمارک
- دانشگاه اوترخت هلند
- دانشگاه مونیخ آلمان
- دانشگاه سوربن فرانسه
- دانشگاه پاریس فرانسه
- دانشگاه لوون بلژیک
- دانشگاه کارولینسکا سوئد
- دانشگاه هایدلبرگ آلمان
- دانشگاه پاریس ساکلی فرانسه
- دانشگاه هومبولت برلین
- دانشگاه منچستر انگلستان
- دانشگاه اراسموس روتردام هلند
برای تحصیل در اروپا چه مراحلی را باید طی کرد؟
اگر به دنبال تحصیل در اروپا باشید؛ اما از مراحل مختلف آن مطلع نباشید؛ احتمالا مسیر برایتان سخت خواهد شد. اگر شما از مراحل مطلع باشید، در کمترین زمان میتوانید موقعیت مناسب تحصیل را برای خودتان پیدا کنید. در ادامه یک راهنمای گامبهگام برای تحصیل در کشورهای اروپایی آماده شده است:
- مقدار بودجه خودتان را مشخص کنید
شما باید از همان ابتدا هزینه خودتان برای تحصیل را در نظر بگیرید. هزینههای تحصیل کارشناسی و فوق لیسانس متفاوت است. همچنین فراموش نکنید که هزینههای زندگی را هم در نظر بگیرید. بسته به شهر و کشوری که در آن زندگی خواهید کرد، میتوانید ماهیانه بین 300 تا بیش از 1000 یورو هزینه کنید.
- رشته خودتان را انتخاب کنید
شما میتوانید محبوبترین رشتهها را انتخاب کنید؛ اما این تضمینی برای موفقیت شما در بازار کار نیست. مدیریت، علوم کامپیوتر، فناوری اطلاعات، مهندسی، حقوق، داروسازی روابط بینالمللی و روانشناسی از جمله رشتههای پرطرفدار برای تحصیل در اروپا هستند.
- مقصد خودتان را انتخاب کنید
بودجه و رشته مورد علاقه شما تاثیر زیادی روی مقصد نهایی دارد. اما عوامل دیگری مانند زبان، فعالیتهای فوقبرنامه، کارکردن در حین تحصیل، شهر و ... وجود دارند که باید قبل از انتخاب مقصد خودتان در نظر بگیرید. سعی کنید 2 یا 3 مقصد ایدهآل را انتخاب کنید. سپس آنها را از نظر مزایا و معایب مختلف بررسی کنید.
- برنامه های مطالعاتی را با هم مقایسه کنید
هر دانشگاه یک (یا چند) برنامه تحصیلی را در هر رشته ارائه میدهد. هر برنامه دارای یک برنامه درسی خاص و اهداف مختلف تحصیلی است. در این مرحله با برنامه دلخواهتان را انتخاب کنید.
- به چند دانشگاه درخواست بفرستید
حتی اگر نمرات عالی و انگیزهنامه یا مقاله زیاد دارید، نباید فقط برای یک دانشگاه درخواست بفرستید. اگرچه به احتمال زیاد قبول شوید، اما اگر قبول نشدید، چکار خواهید کرد؟ بههمین دلیل باید برای حداقل 2 یا 3 دانشگاه اقدام کنید. البته میتوانید برای دانشگاههای بیشتری هم درخواست بفرستید؛ اما به خاطر داشته باشید که در برخی کشورها، دانشجویان بینالمللی میتوانند برای تعداد محدودی از دانشگاهها درخواست بفرستند.
- مدرک زبان خودتان را آماده کنید
برای مطالعه یک دوره تدریسشده به زبان انگلیسی در دانشگاههای خارج از کشور، باید مدرک زبان انگلیسی خودتان ارائه دهید. اکثر دانشگاهها یکی از مدارک زبان انگلیسی شامل تافل، آیلتس و PTE را میپذیرند. قبل از ثبت نام دانشگاه خودتان باید یکی از این آزمونها را بگذرانید.
- برای بورسیه اقدام کنید
این مرحله هم به بودجه شما و هم به درخواست دانشگاه مربوط میشود. چراکه در برخی موارد، شما در حین انتخاب دانشگاه برای بورسیه هم اقدام میکنید؛ در موارد دیگر، شما پس از تایید محل، برای بورسیه درخواست میدهید. آنچه که باید بدانید این است که انواع مختلفی از برنامههای کمک مالی مانند بورسیههای تحصیلی، گرنت، وام دانشجویی و ... وجود دارد.
- دانشگاه نهایی خودتان را انتخاب کنید
انتخاب دانشگاه نهایی یکی از لذتبخش ترین و با ارزشترین مراحل است. شما یک فرصت ایدهآل را پیدا کردهاید، آزمون انگلیسی قبول شدهاید، درخواست دادهاید و اکنون با پاسخ مثبت دانشگاه پذیرفته شدهاید. بازهم تبریک میگوییم؛ شما در مسیر تبدیلشدن به یک دانشجوی بینالمللی هستید. اما اگر در چند دانشگاه قبول شدید، باید چکار کرد؟ خوب، شما باید تمام گزینهها را با دقت بررسی کنید و تصمیم نهایی را بگیرید.
- درخواست ویزای دانشجویی دهید
برای صدور ویزای مدارک لازم زیادی است و احتمالا از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. بههمین دلیل باید زودتر اقدام کنید تا شروع تحصیل را در قاره اروپا از دست ندهید. افرادی که از ایران برای تحصیل اقدام میکنند به ویزا نیاز دارید و باید این مرحله را انجام دهند.
- یک محل سکونت را انتخاب کنید
محل سکونت شما بسیار مهم است؛ چراکه تاثیر زیادی بر هزینهها و تجربه دانشجویی شما خواهد داشت. خوابگاه دانشجویی، زندگی با یک خانواده محلی و اجاره آپارتمان شخصی محبوبترین گزینهها هستند که هر کدام از آنها مزایا و معایب خود را دارند.
پذیرش در دانشگاه های اروپایی بدون نیاز به مدرک زبان
ادامه تحصیل در اروپا دارای لیست طولانی است که باید قبل از اخذ پذیرش انجام دهید. نمره آزمون آیلتس و سایر مهارتهای زبان اغلب برای چندین دانشگاه اروپایی، بهویژه در مورد دانشجویان ایرانی اجباری است. اما چندین کشور و دانشگاه اروپایی وجود دارند که به شما اجازه تحصیل بدون مدرک زبان را میدهند.
تحصیل بدون مدرک زبان، خیال بسیاری از افراد، بهویژه آنهایی که زبان مادری آنها انگلیسی نیست، راحت میکند. به غیر از کشورهایی مانند آلمان، شما میتوانید در اروپا بدون آیلتس در دانشگاههای چندین کشور دیگر مانند نروژ، بریتانیا، استرالیا و کانادا تحصیل کنید. پس باید تحقیقات خودتان را در مورد موسساتی که نیازی به آیلتس ندارند کامل کنید. سپس بر اساس آن به دنبال دانشگاهها و دورههایی مورد نظر خودتان باشید. پس از اینکه در لیست نهایی برای مصاحبه شخصی انتخاب شدید، باید از کامل بودن مدارک خودتان مطمئن شوئد. اگر تشریفات اداری را با موفقیت انجام دهید، میتوانید نامه تایید یا نامه پذیرش خود را از موسسهای که درخواست دادهاید، دریافت کنید.
هزینه تحصیل در اروپا چقدر است؟
هزینههای و شرایط تحصیل در اروپا برای دانشجویان اتحادیه اروپا و غیر اتحادیه اروپا متفاوت است. بهطور کلی، دانشجویان عضو اتحادیه اروپا باید وقتی به کشور دیگری از اتحادیه نقل مکان میکنند از حقوق یکسان برخوردار باشند. آنها حتی میتوانند برای کارت بیمه سلامت اروپا (EHIC) درخواست دهند و از مراقبتهای پزشکی که در کشور خود دریافت میکردند، بهره ببرند. اما همه چیز برای دانشجویان غیر اتحادیه اروپا پیچیدهتر است. آنها باید شهریه بیشتری بپردازند و برای بیمه پزشکی خصوصی درخواست دهند.
شهروندان اتحادیه اروپا بهطور خودکار حق تحصیل در سایر کشورهای عضو اتحادیه اروپا را دارند. موسسات آموزش عالی اروپایی از دانشجویان غیر اتحادیه اروپا در اروپا استقبال میکنند. تقریبا دانشجویان بینالمللی در همه جا میتوانند برای بورسیه تحصیلی یا کمک مالی اقدام کنند. اروپا در کل، سالانه بیش از 16 میلیارد یورو بورسیه تحصیلی در برای تحصیل اختصاص میدهد.
هزینههای تحصیل در کشورهای اروپایی متفاوت است و در مقایسه با آمریکای شمالی و استرالیا معمولا کمتر است. اما این بدین معنی نیست که کیفیت آموزش در اروپا پایینتر است. همانطور که گفته شد، بسیاری از دانشگاههای اروپایی در رتبهبندیهای برتر مانند رتبهبندی دانشگاههای جهانی بهعنوان برخی از بهترینهای جهان فهرست شدهاند. هزینههای تحصیل در دانشگاههای اروپایی (2023) بهطور کلی بین:
- حداکثر تا 42500 یورو در هر سال تحصیلی برای مدارک لیسانس
- حد اکثر تا 56000 یورو در هر سال تحصیلی برای مدارک کارشناسیارشد
البته شما میتوانید دورههای لیسانس و کارشناسیارشد را با شهریههای بالاتر پیدا کنید؛ اما تعداد آنها کم است و معمولا توسط دانشگاههای خصوصی برای رشتهای مانند تجارت و مدیریت یا پزشکی ارائه میشوند. دانشجویان غیر اتحادیه اروپا باید شهریه بیشتری نسبت به شهروندان اتحادیه اروپا بپردازند. این موضوع با توجه به کشور و دانشگاهی و رشتهای که قصد تحصیل در آن را دارید متفاوت خواهد. در زیر هزینه تحصیل برای مهمترین کشورهای اروپایی لیست شده است:
- اتریش: 6,000 تا 15,000 یورو برای لیسانس و 3,000 تا 23,000 یورو برای کارشناسی ارشد
- فرانسه: 5,000 تا 30,000 یورو برای لیسانس و 1500 تا 35,000 یورو برای کارشناسی ارشد
- فنلاند: 5,000 تا 13,000 یورو برای لیسانس و 8,000 تا 18,000 یورو برای کارشناسی ارشد
- آلمان: 6,500 تا تا 26,000 یورو برای لیسانس و 1,000 تا 40,000 یورو برای کارشناسی ارشد
- ایتالیا: 3,000 تا 20,000 یورو برای لیسانس و 3,000 تا 35,000 یورو برای کارشناسیارشد
- هلند: 7,500 تا 19,000 یورو برای لیسانس و 5,000 تا 30,000 یورو برای کارشناسی ارشد
- نروژ: ۷,000 تا ۹,000 یورو برای لیسانس و 9,000 تا 19,000 یورو برای کارشناسی ارشد
- اسپانیا: ۸,000 تا ۴۲,000 یورو برای لیسانس و 7,500 تا 43,000 یورو برای کارشناسی ارشد.
تحصیل رایگان در اروپا در مقطع تحصیلی لیسانس
اگر به شما بگوییم که تحصیل در اروپا رایگان است عکسالعمل شما چیست؟ قطعا از این موضوع خوشحال میشوید. در دنیا تعداد انگشت شماری دانشگاه بدون شهریه وجود دارد که شما میتوانید مدرک لیسانس خودتان را از آنجا بگیرید. لیست این کشورها بهصورت زیر است:
- نروژ: هیچ فرقی ندارد شما ساکن اتحادیه اروپا باشید یا خیر، بیشتر دانشگاههای دولتی در نروژ از مدرک لیسانس گرفته تا مدرک فوق لیسانس و حتی دکترا، بدون شهریه هستند. اما دانشجویان برای استفاده از امکانات کتابخانه و دسترسی به امکانات ورزشی رایگان و ... باید مبلغی در بین 30 یا 65 یورو پرداخت کنند.
- آلمان: همه دانشجویان بینالمللی مجاز به تحصیل رایگان در مقطع لیسانس در آلمان هستند و کشور مبدا شما در اینجا اهمیتی ندارد. البته در آلمان هم مانند نروژ، برای دسترسی به تمام امکانات و لذت بردن از یک تجربه دانشجویی، باید هزینه متوسطی را بپردازید.
تحصیل رایگان در اروپا در مقطع تحصیلی فوق لیسانس
برای افرادی که قصد ادامه تحصیل در اروپا دارند، احتمالا از شنیدن اینکه کشورهای زیادی وجود دارند که آموزش رایگان ارائه میدهند، شوکه شوند. دریافت آموزش باکیفیت بهصورت رایگان یا با هزینه کم بسیار عالی خواهد بود؛ چراکه بار مالی را به طور چشمگیری کاهش میدهد. پس با این شرایط شما میتوانید پول بیشتری را برای هزینههای زندگی در خارج از کشور پسانداز کنید. اگر فکر میکردید که در اروپا تحصیل کردن گران است؛ احتمالا اشتباه میکنید؛ چراکه چند کشور اروپایی وجود دارند که در آنها تحصیل در مقطع فوق لیسانس رایگان است.
اگر شما لیست این کشورها را بدانید، مطمئنا نظرتان عوض میشود. البته به یاد داشته باشید، در این کشورها فقط هزینه تحصیل توسط دولت پرداخت میشود و این هزینه شامل زندگی، سفر و سلامتی نیست. در ادامه لیست 11 کشور اروپایی که در آنها فوق لیسانس رایگان است، آورده شده است:
- نروژ
- دانمارک
- لهستان
- ایسلند
- اتریش
- آلمان
- جمهوری چک
- سوئد
- فنلاند
- یونان
- فرانسه
تحصیل رایگان در اروپا در مقطع تحصیلی دکترا
آیا در حال حاضر مدرک فوق لیسانس دارید و میخواهید تحصیلات خودتان را با ادامه تحصیل در مقطع دکترا در خارج از کشور ارتقا دهید؟ گرفتن مدرک دکترا در خارج از کشور احتمالا بسیار گران باشد. گام بعدی، تحقیق در مورد کشورهایی است که مقرونبهصرفهترین برنامههای دکترا را دارند. زمانیکه برای دکترا در خارج از کشور تحصیل میکنید، میتوانید روی تحصیلات و اهداف شخصی یا حرفهای خودتان تمرکز کنید، بدون اینکه نگران وضعیت مالی خود باشید. با این حال، گزینههای زیر 5 کشوری هستند که برنامههای دکتری رایگان یا بسیار ارزان را در جهان ارائه میدهند:
- سوئد
- نروژ
- فنلاند
- آلمان
- فرانسه
تحصیل رایگان دانشجویان پزشکی در اروپا
خوشبختانه برخی از کشورهای اروپایی نیز برای دانشجویان پزشکی، امکان تحصیل رایگان را فراهم کردهاند. پزشکی که یکی از گرانترین رشتههای تحصیلی است، در این کشورها یا رایگان است یا با مبلغ بسیاری کمی میتوانید تحصیلات خود را تکمیل کنید. البته در هر کشور شرایط و مقررات متفاوتی برای ورود به دانشگاه پزشکی و هزینههای تحصیلی حاکم است. در زیر به برخی از کشورهایی که هزینههای تحصیلی در رشته پزشکی در آنها پایین است، اشاره میشود:
- آلمان
- ترکیه
- روسیه
- اتریش
- فرانسه
- اسپانیا
- بلژیک
- اوکراین
- سوئد
لازم به ذکر است که این لیست تنها شامل برخی از کشورهایی است که هزینههای تحصیلی در رشته پزشکی در آنها پایین است و در دیگر کشورهای اروپایی نیز ممکن است شرایط متفاوتی وجود داشته باشد. بهتر است قبل از شروع فرآیند پذیرش، شرایط و هزینههای تحصیلی در کشور مورد نظر را به دقت بررسی کنید.
سخن پایانی
تحصیل در اروپا احتمالا آرزوی بسیاری از دانشجویان ایرانی است. اتحادیه اروپا دارای چند دانشگاه مطرح مانند کمبریج، آکسفورد و ... است که در بین دانشگاههای جهان سرآمد هستند. علاوهبر تحصیل در کشورهای اروپایی مزیتهای بسیار زیادی برای دانشجویان بههمراه دارد. برای اینکه بتوانید در اروپا ادامه تحصیل داشته باشید، باید چند مرحله مختلف را بهصورت قدمبهقدم انجام دهید. هزینه تحصیل در کشورهای اروپایی با توجه به کشور و رشتهای که انتخاب میکنید، متفاوت است. کشورهایی مانند آلمان، اسپانیا، نروژ، اوکراین، ایتالیا، هلند، فرانسه، سوئیس، انگلستان، سوئد و لیتوانی از بهترین کشورهایی هستند که میتوانید برای تحصیل انتخاب کنید.
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
تجربیات و سوالات خود در مورد مطالب این صفحه را با ما به اشتراک بگذارید. کارشناسان ما در اسرع وقت به تمامی سوالات پاسخ خواهند داد.